Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pstrąg na warzywach"
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 34
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 99
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 302
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 34
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 99
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 302
Składniki
Pstrągi opłucz, wytrzyj do sucha, tuszki natrzyj solą oraz 1/2 soku z cytryny. Posyp skórką cytrynową. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 2 godziny.
Pozostały sok z cytryny wymieszaj z miodem i winem. Dodaj sporą ilość suszonych ziół. Przygotuj warzywa na jarzynkę: kapustę oczyść, wytnij głąb, liście grubo poszatkuj. Marchewki, pietruszkę i seler obierz, umyj, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj.
W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż pozostałe rozdrobnione jarzyny. Podlej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem ok. 15 minut.
Pstrągi ułóż w żaroodpornej formie wcześniej grubo wysmarowanej masłem. Polej przygotowaną marynatą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC. Piecz przez 15 minut.
Jarzynkę przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną suszonych ziół. Nałóż do miseczek. Pstrągi podziel na porcje, ułóż na jarzynce. Podawaj jako danie obiadowe z ziemniakami albo z ciemnym pieczywem.Źródło: Naj