Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pstrąg pieczony"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Cytryny wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem. Pokrój w plasterki. Natkę pietruszki oraz listki bazylii opłucz, osusz i drobno posiekaj. Do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła, dokładnie wymieszaj.
Pstrągi umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą rybę natnij z wierzchu pod lekkim kątem. Natrzyj solą oraz pieprzem wewnątrz i na zewnątrz.
Do środka każdej ryby włóż ziołowe masło oraz po 2 plasterki cytryny. Skrop olejem, na wierzchu ułóż po 2 plasterki cytryny. Zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
Ryby ułóż na blaszce. Piecz 25-30 min w temperaturze 200°C (na ok. 10 min przed końcem pieczenia rozchyl folię, aby ryby się lekko przyrumieniły). Podawaj ze świeżym pieczywem, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.
Rada: Do ryby możesz podać sos maślany. Do rondelka wlej 1/3 szklanki białego wytrawnego wina oraz 2 łyżki soku z cytryny. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz 1 małej drobno posiekanej cebuli.
Podgrzewaj 2-3 min, potem dodawaj w 3 partiach po 1 łyżce masła, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
(bez czasu oczekiwania): 10 minut. Porcja: 400 kilokalorii
Rybę możesz nadziać farszem z papryki, cebuli i startego na tarce sera żółtego.Źródło: Świat i Ludzie