Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg pieczony w marynacie

Pstrąg pieczony w marynacie

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 894 Ocena: 21862

Dodano: 03.05.2015

Odsłon: 23137

Propozycja na delikatnego, bardzo aromatycznego pstrąga, pieczonego w marynacie z dodatkiem estragonu.

Składniki

  • pstrąg świeży
  • MARYNATA:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 łyżek słodkiego sosu sojowego (np. indonezyjskiego)
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki estragonu
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy marynatę.

    Do miseczki dodajemy olej rzepakowy oraz słodki sos sojowy i dokładnie mieszamy do momentu dobrego połączenia obu cieczy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz estragon i jeszcze raz mieszamy. Gotową marynatę odstawiamy dla dobrego przejścia smaków i aromatów.

  2. Pstrąga oczyszczamy z łusek, wyjmujemy ości, dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje.

    Tak przygotowane kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym (skórą do góry) i zalewamy marynatą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.

  3. Po tym czasie, naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 20 minut (10 minut na termoobiegu i 10 minut zwykłego pieczenia).

    Ponieważ mamy sezon grillowy, tak zamarynowanego pstrąga możemy również usmażyć na grillu. Wtedy czas marynowania wydłużmy do 2 godzin, aby mięso ryby dobrze "naciągnęło" smak i aromat marynaty.

  4. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ania_M 13 listopada 2015 Rewelacyjny przepis! Odkąd wypróbowałam to mój ulubiony sposób na rybę! ;) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 maja 2015 Uga buga, pyszności ;) Od lat robię podobnego pstrąga i moja Pani oraz Młodzież są wniebowzięci :D Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń