Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg pieczony w piekarniku

Pstrąg pieczony w piekarniku

Autor: HabibiChi

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 2906

Dodano: 21.09.2016

Odsłon: 25994

Idealne danie na piątek ale także na każdy inny dzień dla smakoszy ryb. Prosty w przygotowaniu, smaczny do podania z dowolną sałatką oraz np. frytkami.

Składniki

  • 2 pstrągi wypatroszone
  • 3 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki (mniejsza połowa)
  • natka koperku (mniejsza połowa)
  • sól, pieprz
  • cytryna
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pstrąga należy umyć a następnie osuszyć. Delikatnie ponacinać, popieprzyć i posolić.

  2. Masło wymieszać z koperkiem i pietruszką oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Otrzymaną masę powkładać w nacięcia w rybie oraz do środka.

  3. Wyciąć dwa kawałki foli aluminiowej i nasmarować pozostałą masą. Włożyć pstrąga do folii a na wierzch ułożyć plasterki cytryny. Delikatnie można go również wtedy skropić sokiem z cytryny. <br />
    Folię zawinąć tak by w środku była przestrzeń, co spowoduje że rybka się upiecze a nie ugotuje.

  4. Tak przygotowanego pstrąga pieczemy w folii przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni.<br />
    <br />
    SMACZNEGO !!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń