Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie

Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 894 Ocena: 21862

Dodano: 17.03.2016

Odsłon: 9444

Dzisiejsza wariacja na temat pstrąga łososiowego zakończyła się smakowitym finiszem :D Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie na bazie sosu sojowego i syropu klonowego z dodatkiem kwaskowej nuty cytrynowej, na pewno zapisze się w naszym kulinarnym menu. Ryba jest soczysta, aromatyczna i bardzo pożywna, a po zamarynowaniu i upieczeniu nabiera intensywnych kolorków :D

Składniki

  • płat pstrąga łososiowego
  • sok z cytryny
  • przyprawa do ryb
  • plaster masła
  • MARYNATA:
  • 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki syropu klonowego
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Płat pstrąga pozbawiamy ości, a skórę oczyszczamy z łusek. Rybę dzielimy na mniejsze filety i skrapiamy je sokiem z cytryny oraz oprószamy delikatnie przyprawą do ryb.

  2. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i słodkiego sosu sojowego oraz 2 łyżki syropu klonowego. Wszystko dokładnie mieszamy dla odpowiedniego połączenia się wszystkich cieczy

  3. Kawałki pstrąga układamy w marynacie (skórą do góry), a na wierzchu każdego z nich układamy po małym plasterku masła. Rybę odstawiamy do zamarynowania na min. 30 minut. Po tym czasie wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy na termoobiegu przez około 15 do maksymalnie 20 minut.

  4. Upieczonego pstrąga podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam ryż jaśminowy i świeżą surówkę.

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

minnie 18 marca 2016 Czy naczynie zamykamy czy pieczemy w otwartym naczyniu. Wygląda smakowicie a ja lubię ryby więc do wypróbowania :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń