Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg po chorwacku

Pstrąg po chorwacku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 14

Dodano:

Odsłon: 357

Egzotyczna wariacja na temat rodzimego pstrąga zainspirowana kuchnią chorwacką

Składniki

  • 2 filety z pstrąga (jeżeli występują problemy z zakupem filetu można użyć całych pstrągów)
  • 200 g obranych krewetek
  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży ziemniak
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 opakowanie frytek łódeczek ( dla lepszego nabierania sosu)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
1-2 os. 30 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Przepis na szpinak:

    Zaczynamy od ugotowania ziemniaka.

    W czasie gdy ziemniak będzie się gotował, w garnku dusimy szpinak baby z niewielką ilością wody.

    Do szpinaku dodajemy ugotowanego ziemniaka, 2 ząbki czosnku i sól. Wszystko zagniatamy widelcem tak aby ziemniak się rozleciał

  2. Przepis na sos do ryby:

    Rozmrożone i opłukane krewetki smażymy z łyżką masła na patelni po ok 1 minucie na każdej stronie. W międzyczasie wciskamy 1 ząbek czosnku i solimy.

    Całość posypujemy łyżką mąki i po chwili dolewamy kilka łyżek zimnej wody, cały czas mieszając.

    Zalewamy 330 ml śmietanki kremówki i trzymamy nad ogniem aż zgęstnieje.

  3. Przepis na rybę:

    Filety z pstrąga przyprawiamy solą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi.

    Grilujemy na grillu elektrycznym, patelni grillowej lub smażymy na zwykłej patelni z odrobiną oleju, po kilka minut z każdej strony, aż uznamy, że ryba jest gotowa.


    Rybę układamy na talerzu polewając sosem z krewetkami. Obok układamy szpinak. Podajemy z frytkami i dobrze schłodzonym chorwackim białym winem :)


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń