Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pstrąg pod bakaliową kruszonką"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 209
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 55
...ale pyszny.
Odsłon: 120
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 209
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 55
...ale pyszny.
Odsłon: 120
Składniki
Wartość odżywcza jednej porcji 897 kcal Białko 57 g/ Tłuszcz 73 g/Węglowodany 94,7 g
Sprawione ryby myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy dwiema łyżkami soku z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce.
Robimy kruszonkę: do miseczki wrzucamy posiekane orzechy i pokrojoną natkę pietruszki, przekrojoną na pół żurawinę i bułkę tartą. Dodajemy miód i pozostały sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego wkładamy ryby i posypujemy wiórkami masła. Na 15 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180oC. Po tym czasie nakrywamy ryby kruszonką orzechowo-żurawinową i zapiekamy jeszcze 10 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z pieczywem.
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 13 zł.
<strong>Marek Rybak, Pruszcz Gdański.</strong>Źródło: Rewia