Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smażonego pstrąga z patelni - ryba jest delikatna w środku i ma chrupiącą skórkę...mniam, mniam :) Jeżeli przygotowujemy pstrąga w całości, ze skórą, należy pamiętać o dokładnym oskrobaniu ryby z łusek. Podczas smażenia, skórka nabierze nie tylko pięknego złocistego koloru, ale także będzie można ją schrupać - amatorzy chrupiącej skórki na pewno będą w niebo wzięci ;)
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 220
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34612
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 180
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 220
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34612
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 180
Składniki
Oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem pstrągi skrapiamy z każdej strony i w środku sokiem z cytryny, oprószamy solą morską, pieprzem i skórką otartą z cytryny - można odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce do zamarynowania.
Przyprawione pstrągi panierujemy w mące pszennej, nadmiar strzepujemy. Ryby kładziemy na rozgrzanym tłuszczu (masło i olej pół na pół), smażymy na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca, a mięso białe w środku (nie polecam zbyt długiego smażenia ryby, straci ona wówczas swój wspaniały smak, a mięso stanie się suche i wiórowate). Przed położeniem ryby na gorący tłuszcz, można wcześniej poddusić na nim gałązki pietruszki, koperku lub tymianku, które następnie odrzucamy. Dzięki temu ryba nabierze jeszcze lepszego, oryginalnego smaku. Gotowe pstrągi układamy na ogrzanych talerzach, dekorujemy plasterkami cytryny i podajemy z ulubioną surówką i ziemniakami. Smacznego :)