Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg smażony

Pstrąg smażony

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1472

Dodano: 18.05.2018

Odsłon: 348

Przepis na smażonego pstrąga z patelni - ryba jest delikatna w środku i ma chrupiącą skórkę...mniam, mniam :) Jeżeli przygotowujemy pstrąga w całości, ze skórą, należy pamiętać o dokładnym oskrobaniu ryby z łusek. Podczas smażenia, skórka nabierze nie tylko pięknego złocistego koloru, ale także będzie można ją schrupać - amatorzy chrupiącej skórki na pewno będą w niebo wzięci ;)

Składniki

  • 2 świeże pstrągi, oczyszczone z łusek i wnętrzności
  • sól i grubo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • sok z cytryny
  • mąka do panierowania
  • masło sklarowane i olej (pół na pół ) do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem pstrągi skrapiamy z każdej strony i w środku sokiem z cytryny, oprószamy solą morską, pieprzem i skórką otartą z cytryny - można odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce do zamarynowania.

  2. Przyprawione pstrągi panierujemy w mące pszennej, nadmiar strzepujemy.

    Ryby kładziemy na rozgrzanym tłuszczu (masło i olej pół na pół), smażymy na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca, a mięso białe w środku (nie polecam zbyt długiego smażenia ryby, straci ona wówczas swój wspaniały smak, a mięso stanie się suche i wiórowate).

    Przed położeniem ryby na gorący tłuszcz, można wcześniej poddusić na nim gałązki pietruszki, koperku lub tymianku, które następnie odrzucamy. Dzięki temu ryba nabierze jeszcze lepszego, oryginalnego smaku.

    Gotowe pstrągi układamy na ogrzanych talerzach, dekorujemy plasterkami cytryny i podajemy z ulubioną surówką i ziemniakami.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 4 dni temu Mmmmmm, pstrąg to u nas jest prawie co tydzień, bo znajomi nam przywożą z własnych stawów, które mają przy samym Wisłoku. Czasem też wędzonymi się delektujemy ;)

Pyszna rybka, zresztą prawie każda jest dobra, no może z wyjątkiem Fugu xD
Odpowiedzi: 10 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń