Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg smażony na maśle z sosem holenderskim

Pstrąg smażony na maśle z sosem holenderskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 6170

Dodano:

Odsłon: 3050

Pomysł na pyszny i dietetyczny obiad - pstrąg tęczowy ma jedynie 160 kcal :)

Składniki

  • 1 filet z pstrąga tęczowego
  • pieprz cytrynowy
  • 1/2 kostki masła 82%
  • sok z połówki cytryny
  • 3 żółtka
  • Sól
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z ryby zdejmujemy łuski, myjemy ją i przekładamy na papierowy ręcznik skórą do spodu, żeby osuszyć go z wody. Kroimy na pół i z wierzchu posypujemy pieprzem cytrynowym.

  2. Sos holenderski:
    Do garnuszka wrzucamy 1/3 kostki masła, wstawiamy na ogień, rozpuszczamy masło i chłodzimy.

    Do metalowej miski wrzucamy żółtka i cytrynę, mieszamy i stawiamy na garnku z wrzącą wodą (kąpiel wodna). Cały czas energicznie mieszamy trzepaczką do momentu, aż otrzyma konsystencję majonezu.

    Sos zdejmujemy z ognia. Wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczone masło - cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Sos powinien zmienić kolor na jaśniejszy. Gdy już będzie gotowy - solimy go do smaku i odstawiamy.

  3. Na patelni kładziemy papier do pieczenia a na nim łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści, na papierze kładziemy pstrąga - koniecznie skórą do dołu. Smażymy do momentu, aż dolna połowa ryby się zetnie (zmieni kolor z różowego na biały).

  4. Zdejmujemy rybę z patelni i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 10 minut. Pamiętajmy, że ryba w środku ma być lekko różowa - wtedy nie będzie przesuszona.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 03 września 2016 Przepysznie <3 Sos holenderski nie jest łatwy do zrobienia <3 podwójny szacun <3 Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń