Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg teczowy cytrynowo - ziołowy z sałatką jęczmienno - warzywną

Pstrąg teczowy cytrynowo - ziołowy z sałatką jęczmienno - warzywną

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 21

Dodano:

Odsłon: 555

Bardzo smaczne danie obiadowe. Zdrowe, lekkie, trochę innowacyjne.

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • łyżeczka miodu
  • 2 pstrągi tęczowe
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • 2 łyżki masła
  • kilka ziaren kolendry
  • kasza jęczmienna - 1 woreczek
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek
  • cebulka dymka
  • roszponka
  • 3 łyzki octu winnego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • sznurek do związania ryby
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Marynata:

    Cytrynę pokroić na kilka części i ułożyć na rozgrzanej patelni. Smażyć z obu stron przez minutę. Następnie dodać pokrojoną cebulę, sól, pieprz, miód, i ziarna kolendry. Smażyć jeszcze minutę. Odstawić z ognia i do ciepłej marynaty dodać pokrojony w plastry czosnek oraz gałązkę rozmarynu. Przemieszać i zostawić do wystygnięcia.

    Masło ziołowe:

    2 łyżki masła rozetrzeć z posiekaną natką pietruszki, bazylią i rozmarynem. Dodać odrobinę soli.

  2. Ryby oczyścić. Do środka włożyć zimną marynatę cytrynową. Ryby naciąć ukośnie w 3 miejscach z obu stron, w szczeliny włożyć trochę masła ziołowego. Między nacięciami związać rybę sznurkiem kuchennym, aby marynata nie wypływała.

    Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 min z funkcja góra - dół. Następnie przełączyć na termoobieg i piecz jeszcze 5 minut.


  3. Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu, odcedzić i ostudzić.

    Wszystkie warzywa dokładnie oczyścić i osuszyć.

    Przełożyć do miski. Do kaszy dodać pokrojonego w kostkę ogórka, cebulkę dymkę, rzodkiewkę oraz roszponkę.

    Do przygotowanych składników dodać ocet winny, sól, pieprz, cukier oraz oliwę. Wszystko razem wymieszać.

    Sałatkę można przygotować wcześniej i odstawić do lodówki.

    Podawać z pstrągiem tęczowym.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń