Do góry

Przekąski Przepis na:

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 382 Ocena: 5701

Dodano:

Odsłon: 6369

Są takie potrawy, które nierozerwalnie kojarzą nam się wyłącznie z Bożym Narodzeniem. Jedną z takich potraw jest właśnie pstrąg (lub karp) w galarecie, bo nie przypominam sobie by pojawił się na stole w innym okresie niż Święta. :-) Ryba przygotowana w specyficzny sposób, bo gotowana. Nie każdego to przekona, ja mimo to polecam spróbować. :-)

Składniki

  • 1 pstrąg
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 jajka
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 5 łyżek żelatyny
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pstrąga skrobiemy z łusek. Kroimy na kawałki w tzw. dzwonki.

  2. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Rybę, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą tak by całość była przykryta. Gotujemy przez około 30 minut. Jajka gotujemy na twardo.

  3. Na półmisek wykładamy rybę a dookoła niej marchewkę, pietruszkę i pokrojone jajka. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym wywarze. Studzimy a kiedy zacznie tężeć zalewamy nią rybę. Zostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń