Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg w warzywach

Pstrąg w warzywach

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 47

Dodano:

Odsłon: 358

Świeży, dobrze doprawiony i soczysty pstrąg dostępny nie tylko w Dolinie Baryczy :)

Składniki

  • 2 wypatroszone pstrągi
  • 6 większych ziemniaków
  • 1 średnia cukinia
  • 2 szalotki
  • 1 czerwona cebula
  • kilkanaście małych pomidorków koktajlowych
  • ćwierć kostki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki i koperku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka oleju (u mnie ziołowy)
  • klika gałązek świeżego tymianku i/lub rozmarynu
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperku. Mieszamy do połączenia się składników.

    2. Pstrągi myjemy, osuszamy, nacinamy w kilku miejscach nożem i nacieramy przygotowanym masłem (środek również). Nie zużywamy całego masła, reszta posłuży nam do przygotowania warzyw. Do środka wkładamy do każdego pstrąga po jednym ząbku czosnku, 1 krążku cytryny i kilka gałązek tymianku bądź gałązkę rozmarynu.

    3. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w ćwiartki. Cukinię myjemy i kroimy w grubsze krążki. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło, dodajemy łyżkę oleju. Smażymy ziemniaki i cukinię aż do zarumienienia (ok. 7-9 minut). Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego, dodajemy obraną cebulę i szalotki pokrojone w ćwiartki. Na wierzch kładziemy pstrągi. Wszystko przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół). Pieczemy 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, dokładamy umyte pomidorki koktajlowe, zwiększamy temperaturę piekarnika do 190 stop. C i pieczemy ok. 7-10 minut (aż skóra ryb będzie lekko zarumieniona).

    4. Po wyjęciu z piekarnika skrapiamy rybę sokiem z cytryny, posypujemy posiekaną natką pietruszki i koperku.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń