Do góry

Dania główne Przepis na:

pstrąg w winie

pstrąg w winie

Autor: megkibicf1

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 57

Dodano: 23.08.2010

Odsłon: 3068

Aromat wina czyni z tej mieszanki danie wykwintne...

Składniki

  • 1 pstrąg
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 kg pomidorów
  • 1 średni ogórek
  • 100 ml wina lekko wytrawnego
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżka świeżo posiekanego tymianku
  • 1 niecała łyżeczka chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz, sól
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Świeżą, wypatroszoną rybę skrobiemy z zewnątrz, odcinamy łeb, płetwy i ogon. Solimy, pieprzymy i odkładamy do lodówki na jakiś czas (ja zostawiam na dobę). Następnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 20 min. w 180 st.

  2. Pomidory kroimy w kostkę, ogórka obieramy i kroimy w plastry, paprykę w paseczki. Fasolę, groszek odsączamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z warzywami i przyprawami.

  3. Rybę oczyszczamy z ości i rozdrabniamy. Łączymy z warzywami i zalewamy winem. Wszystko mieszamy, a następnie wlewamy do żaroodpornego naczynia.

  4. Pieczemy 40 min. w 180st.[termoobieg]. Po 25 i potem po 30 min. wyjmujemy i mieszamy(aby mix z góry także zmiękł).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń