Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg z piekarnika

Pstrąg z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4823

Dodano:

Odsłon: 34152

Pstrąg z piekarnika w klasycznym wydaniu bo im przepis na pstrąga prostszy tym pstrąg smaczniejszy.

Składniki

  • 4 średnie wypatroszone pstrągi
  • 1 cytryna
  • 50gr masła
  • świeża pietruszka
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wypatroszone pstrągi płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami, w środku również warto przetrzeć.
    Na wierzchnim boku pstrąga robimy kilka nacięć do których powrócimy za chwilę.
    Środek naszej rybki solimy (ja używam soli himalajskiej) i pieprzymy następnie wkładamy 2 połówki plasterka cytryny 1 zgiętą w pół gałązkę natki pietruszki oraz 2 wielkości połowy łyżeczki kawałki masła.
    W nacięcia które zrobiliśmy wcześniej również wkładamy po kawałeczku masła
    (najlepiej zimnego łatwiej wtedy wykonać tą czynność ).
    Soli i pieprzu używamy również na zewnątrz ryby szczególnie w miejscach nacięć.


  2. Przygotowane pstrągi układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy na koniec sokiem z cytryny

    Pieczemy w 190 oC przez ok 35 minut.
    Podczas zapiekania pstrągów możemy również upiec sobie ziemniaczki które świetnie pasują do pieczonego pstrąga.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 marca 2018 Pstrągów ci u nas dostatek, więc wiem, jak to dobrze smakuje :)
Super danie i potwierdzam, że z masłem czosnkowym jest idealny :D

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchniakolorublond 04 marca 2018 Apetyczny :) robię podobnie, tylko robię do tego masło czosnkowe z koperkiem. Ale cytryna oczywiście, musi być! A do tego - jak radzisz - pieczone kartofelki albo jak ja radzę - fryty ;)
Kurde, człowiek z treningu wraca i takie pyszności widzi...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń