Do góry

Desery Przepis na:

Pszczele ule z kremem ajerkoniakowym-czeski przysmak bez pieczenia

Pszczele ule z kremem ajerkoniakowym-czeski przysmak bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 5077

Dodano:

Odsłon: 2484

Ciasteczka bardzo atrakcyjnie wyglądają, składają się z masy orzechowo-biszkoptowej i są nadziane domowym kremem ajerkoniakowym. Ich podstawę stanowią kruche ciasteczka lub okrągłe biszkopty.

Składniki

  • MASA NA ULE -200g orzechów włoskich -200g biszkoptów -1 cukier waniliowy
  • -100g cukru pudru -80g masła -4 łyżki mleka
  • -1 łyżeczka kakao
  • KREM -3 żółtka -1 cukier waniliowy
  • -3 łyżki pudru -4 łyżki mleka
  • -200g masła -2 łyżki wódki
  • SPODY (można je zastąpić małymi okrągłymi biszkoptami)
  • -200g mąki -70g cukru pudru -75g masła -1 jajko
  • -łyżeczka cukru waniliowego -pół łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli
  • DODATKOWO DO DEKORACJI -1 czekolada deserowa -dowolne ozdoby np małe perełki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Potrzebujemy też takich foremek

  2. Na początek przygotowujemy ciasteczka na spody uli. (TEN KROK MOŻNA POMINĄĆ I ZASTĄPIĆ JE MAŁYMI OKRĄGŁYMI BISZKOPTAMI)
    Z podanych skłądników zagniatamy ciasto, odkłądamy je na 10 minut do lodówki, wałkujemy i wykrawamy ciasteczka (okrągłe lub np kwiatuszki)
    Układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w tem 180 stopni (około 10 min)

  3. MASA NA ULE

    Biszkopty rozdrabniamy w malakserze na okruszki
    Orzechy również

    Do miski dajemy biszkopty, orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, kakao, mleko i rozpuszczone masło-zagniatamy masę tak by przypominała ciasto.
    Zawijamy w woreczek by nie obeschła.

  4. KREM

    Do małego garnka dajemy mleko, cukier puder i żółtka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do zgęstnienia. Ściągamy z ognia i studzimy.
    Masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy ostudzoną masę żółtkową-wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo wódkę wciąż miksując. I krem gotowy :) Przekładamy go do szprycy lub rękawa cukierniczego.

  5. SKŁADANIE ULI

    Foremkę delikatnie smarujemy wodą, wypełniamy ją masą, dobrze uciskając. Następnie np końcem łyżki drewnianej robimy dziurę. Do niej wciskamy trochę kremu,

  6. przykładamy ciasteczko lub biszkopta, delikatnie otwieramy foremkę i wyciągamy gotowego ulika. Tak postępujemy z całym ciastem. Ja robiłam rożnej wielkości uliki i misie

  7. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy i czubek każdego ulika maczamy w czekoladzie, potem posypujemy małymi perełkami.
    Gotowe ciasteczka przechowujemy w lodówce.

    Mi najbardziej smakowały w dniu przygotowania i na drugi dzień :)
    Bardzo ciekawe ciasteczka, które polecam wypróbować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń