Do góry

Śniadania Przepis na:

Pszenne bułeczki z otrębami i bagietki

Pszenne bułeczki z otrębami i bagietki

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7462

Dodano:

Odsłon: 2039

w sam raz na śniadanie czy też kolację :)

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • trochę kawy w filiżance
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski w środku zrobić dołek i wkruszyć drożdże, dodać 6 łyżek letniej wody, cukier i lekko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodać 250 ml letniej wody, sól i wyrobić. Przykryć i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia ciasto jeszcze raz wyrobić i podzielić na 2 części. Jedną część można podzielić na kolejne 2 części i uformować podłużne bagietki, położyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i ponacinać na skos. Pozostałą część ciasta podzielić na 6 części i uformować bułeczki, posypać otrębami, położyć na blaszce obok bagietek i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 250 stopni, wstawić blaszkę i piec bułki ok. 30-35 min. Na 10 min. przed końcem pieczenia posmarować wierzch bułek kawą. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 10 kwietnia 2013 Niezbyt lubię pszenne pieczywo,ale jestem na nie skazana:(Twój przepis jest tak prosty,że chyba spróbuję je upiec sama.Myślę,że dodanie różnych ziaren poprawi ich smak:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 10 kwietnia 2013 Świeże bułeczki , masełko , widzę kiełki - toż to same pyszności na śniadanko :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń