Do góry

Śniadania Przepis na:

Pszenno-żytnie bułki śniadaniowe z pestkami dyni-pyszne i mięciutkie

Przepis dnia 2019-07-24
Pszenno-żytnie bułki śniadaniowe z pestkami dyni-pyszne i mięciutkie

Autor:

Przepisów i artykułów: 212 Ocena: 5421

Dodano:

Odsłon: 2412

Zapraszam na pyszne, mięciutkie bułki z chrupiącymi pestkami dyni. Są idealne na śniadanie czy kanapki.

Składniki

  • -mąka pszenna tortowa 400g -maka razowa 100g -125ml mleka -125ml ciepłej wody
  • -30g świeżych drożdży -40g rozpuszczonego masła -2 łyżeczki soli
  • -pół łyżki cukru -pestki dyni
  • -1 jajko do posmarowania bułek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski dajemy drożdże, ciepłe mleko,cukier oraz mąkę razową, mieszamy i odkładamy na 15 minut do podrośnięcia.
    Następnie dodajemy mąkę pszenną, sól,ciepłą wodę,rozpuszczone i przestudzone masło i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy chwilę by było gładkie.Jeśli istnieje taka potrzeba można troszkę podsypać ciasto mąką, jednak nie za dużo, bo wtedy bułeczki nie będą puszyste.

    Wyrobione ciasto odkładamy na około 20 minut do podrośnięcia.

  2. Następnie formujemy bułeczki, mogą być okrągłe, czy tak jak u mnie trójkątne. Ja wałkowałam ciasto dość grubo nadając mu długi i cienki kształt.
    Następnie kroiłam pod skosem by wyszły trójkąty.Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni.

  3. Zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni (około 20-25 minut)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń