Do góry

Śniadania Przepis na:

Pszenny chleb z twarogiem

Przepis dnia 2018-07-16
Pszenny chleb z twarogiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 516

Dodano:

Odsłon: 2914

Ci co zaglądają na mojego bloga wiedzą, że lubię eksperymentować z chlebem. Dziś mój chleb to kolejny taki eksperyment. Magiczny składnik to twaróg. Tak, tak twaróg. Chleb wyszedł rewelacyjny, pięknie wyrósł ( a miałam obawy ), mega chrupiący z wierzchu i mega mięciutki i bielutki w środku.

Składniki

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 750 g maki pszennej typ 500
  • 8 g suchych drożdży
  • 2 szk ciepłej wody ( ale nie gorącej )
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soli
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać drewnianą łyżka a potem jeszcze chwilę wyrobić dlońmi.
    Ciasto będzie kleiste.
    Zakryć miskę folią spożywczą i zostawić ciasto aż podwoi objętość.
    Potem wyjąć ciasto z miski, lekko wyrobić, złożyć na trzy kilka razy, uformować bochenek i oprószyć mąką.
    Zostawić do podrośnięcia.
    Nagrzać piekarnik do 200 stopni wstawiając do niego naczynie żaroodporne.
    Gdy się nagrzeje szybko włożyć do naczynia bochenek, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
    Potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
    Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń