Do góry

Dodatki Przepis na:

Pszenny chlebek typu włoskiego, na drożdżach

Pszenny chlebek typu włoskiego, na drożdżach

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 423

Dodano:

Odsłon: 3438

W upalne dni rozkoszuję się słonecznymi smakami. Dzisiaj upiekłam pszenny chlebek podobny do focacci.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej tortowej 10 dag świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli
  • bazylia, dużo bazylii majeranek lub oregano tymianek cząber
  • czosnek, suszone pomidory ( bez oliwy), Jeśli mamy w oliwie, to zamiast oliwy dodajemy 2 łyżki tej z pomidorów.
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła
  • Troszkę ziaren do posypania chlebka.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy pokrojony czosnek . Chwilkę smażymy i wyłączamy , zostawiamy aby się ostudził.



    Przygotowujemy zaczyn z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżeczki cukru i 1/4 szklanki ciepłej wody.

    Czekamy aż wyrośnie.

    W tym czasie na stolnicę wysypujemy mąkę i do niej dodajemy posiekane zioła, pokrojone pomidory i ostudzony czosnek razem z tłuszczem. Wszystko mieszamy .

  2. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy lekkie ciasto dolewając po trochu ciepłą wodę.

    Ciasto wyrabiamy do momentu gdy odstaje nam od rąk i wytwarzają się pęcherzyki. Ja rozciągam ciasto i kciukami robię w nim dziury.

  3. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. W takie upalne dni bardzo szybko to następuje.

    Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. rozciągam i robię dołki. Posypuję niewielką ilością ziaren.

    Przykryć ciasto ściereczką do ponownego wyrośnięcia.


  4. Wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Piec około 35 minut.

    Po wyjęciu z piekarnika chlebek przykryć wilgotną ściereczką. Nie będzie miał twardej skórki.

    Odstawić do wystygnięcia.

    Trudno będzie poskromić się od spróbowania. Ale chlebek będzie lepiej się kroił .

  5. Nie wytrzymałam już odkroiłam sobie kawałek. Jest pyyyszny!!

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń