Do góry

Desery Przepis na:

Ptasie mleczko

Przepis dnia 2013-11-15
Ptasie mleczko

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1911

Dodano:

Odsłon: 75513

Idealna propozycja do kawy. Pyszna pianka z galaretką na biszkopcie.

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukry. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy żółtka i mąkę. Na koniec dajemy proszek do pieczenia i mieszamy łyżką.
    Ciasto wylewamy na brytfannę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 min.

  2. Rozpuszczamy pierwszą galaretkę w szklance gorącej wody, dokładnie mieszamy i zostawiamy do czasu aż zacznie tężeć. To samo robimy z drugą galaretką o innym smaku. Kiedy obie zaczną tężeć do dużego naczynia wlewamy dwie szklanki ZIMNEGO mleka i wsypujemy śmietanę w proszku. Kiedy śmietana będzie ubita dodajemy tężejące galaretki. Jednolitą masę wylewamy na ciasto i odstawiamy do schłodzenia. Kiedy masa zacznie tężeć układamy truskawki i zalewamy trzecią galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu, oczywiście też już lekko tężejącą. Najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce do całkowitego stężenia wszystkich warstw.

  3. UWAGA: jeśli chcecie kolorowe warstwy to nie mieszajcie ze sobą galaretek. Na jedną warstwę potrzebować będziecie 1 galaretkę, 1 szklankę mleka i 1 śmietanę w proszku. Drugą warstwę wylewajcie na pierwszą tylko wtedy kiedy pierwsza będzie dobrze stężona.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 12 listopada 2013 ptasie mleczko robię nieco inaczej, ale wypróbuję Twoją wersję, bo wygląda cudnie :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gooosiaczek 12 listopada 2013 Nigdy jeszcze nie robiłam ptasiego mleczka,ale muszę ten przepis koniecznie wypróbować !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń