Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie

Ptysie

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 369

Dodano:

Odsłon: 16059

Zawsze wychodzą!

Składniki

  • - 125g masła,
  • - 170g mąki pszennej (1 szklanka),
  • - 250ml wody (1 szklanka),
  • - 4 duże jajka,
  • oraz
  • - 500ml schłodzonej śmietany kremówki 36%,
  • - 4 łyżeczki cukru pudru,
  • - 2ml olejku waniliowego lub nasiona z 1 laski wanilii.
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W małym garnku zagotowujemy wodę z masłem. Na wrzątek wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto można zdjąć z ognia, gdy odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystygnięciu dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Na blachę wysmarowaną masłem wyciskamy okrągłe porcje ciasta używając rękawa cukierniczego. Starajcie się zachować spore odstępy między ptysiami. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i olejek lub nasiona wanilii.
    Po upieczeniu studzimy ptysie. Następnie należy przekroić je wzdłuż i napełnić bitą śmietaną. Na koniec opruszamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń