Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie

Ptysie

Autor: pokropce

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 61

Dodano: 07.01.2011

Odsłon: 7121

słodkie,delikatne, nie tak pracochłonne i trudne jakby się mogło wydawać,

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. wodę i masło zagotować (dodając szczyptę soli)powoli mieszając do połączenia składników, dosypać mąkę i ucierać aż powstanie gęsta masa. odstawić do wystudzenia, ucierając wbijać kolejno jajka(ma powstać zbita masa) masę nakładać na blaszkę (najlepiej wyciskać ją przy użyciu szprycy) formując ptysie. piec w temperaturze 250 stopni przez 25-30 minut

  2. po upieczeniu ptysie przekładać wybranym kremem i dekorować cukrem pudrem lub dowolną polewą.

  3. Swoje ptysie formowałam za pomocą łyżek(niestety nie posiadałam szprycy) a za nadzienie służył krem kardynalski.

  4. Dla zainteresowanych: KREM KARDYNALSKI składniki: 2 budynie śmietankowe, 600ml mleka, 2 żółtka, 250g masła wykonanie: ugotować budynie na mleku,wystudzić,miksować żółtka z masłem na gładką masę(można dodać kilka kropel olejku aromatycznego) powoli dodawać zimną masę budyniową cały czas miksując(by krem był sztywny można dodać łyżeczkę żelatyny namoczonej w niewielkiej ilości wody) krem schłodzić w lodówce

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

edyta070407 07 stycznia 2011 z takich samych składników robię karpatkę:)....ale z chęcią wypróbuje...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń