Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie

Ptysie

Autor: magdus750

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 182

Dodano: 04.02.2012

Odsłon: 4424

Jak zwykle nasłodko:-)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotować w garnku wodę z masłem i solą.Wsypać mąkę i dobrze wymieszać.Drewnianą łyżką wyrabiać powstającą masę,tak długo,aż stanie się gładka i zacznie odstawać od ścian garnka .Masę przełożyć do miski i wystudzić.

  2. Piekarnik nagrzać do 220st C .

  3. Do wystudzonej masy wkręcić jedno jajko.Dopiero gdy całkowice połączy się z masą dodawać kolejne jajka.Dobrze zrobione ciasto jest lśniące i ma gładką konsystencję.

  4. Masą napełnić szprycę cukiernicząi przez nasadkę w ksztalcie gwiazdki wyciskać na natłuszczoną blaszkę,zachowują codstępy,gdyż ciasto bardzo rośnie.

  5. Ptyśki piec ok 15-20 min nie otwierając piekarnika.Ptyśki przekrawać na pół, gdy są jeszcze gorące.Śmietanę ubić nasztywno.Włożyć do szprycy i wciskać bitą śmietanę.Na ptysie nałożyc górne części i posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń