Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13160
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 108
Szybkie i proste ciasto do kawki
Odsłon: 22691
Smak wiosny!
Odsłon: 394
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 342
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13160
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 108
Szybkie i proste ciasto do kawki
Odsłon: 22691
Smak wiosny!
Odsłon: 394
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 342
Składniki
Zagotować w garnku wodę z masłem i solą.Wsypać mąkę i dobrze wymieszać.Drewnianą łyżką wyrabiać powstającą masę,tak długo,aż stanie się gładka i zacznie odstawać od ścian garnka .Masę przełożyć do miski i wystudzić.
Piekarnik nagrzać do 220st C .
Do wystudzonej masy wkręcić jedno jajko.Dopiero gdy całkowice połączy się z masą dodawać kolejne jajka.Dobrze zrobione ciasto jest lśniące i ma gładką konsystencję.
Masą napełnić szprycę cukiernicząi przez nasadkę w ksztalcie gwiazdki wyciskać na natłuszczoną blaszkę,zachowują codstępy,gdyż ciasto bardzo rośnie.
Ptyśki piec ok 15-20 min nie otwierając piekarnika.Ptyśki przekrawać na pół, gdy są jeszcze gorące.Śmietanę ubić nasztywno.Włożyć do szprycy i wciskać bitą śmietanę.Na ptysie nałożyc górne części i posypać cukrem pudrem.