Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdyby naszła Cię ochota na coś słodkiego - polecam ptysie. Uwielbiam domowe wypieki, natomiast nie mam szczęścia do równiutkich ciast. Żadne tam biszkopty i inne roladki-marmoladki. Artystyczny nieładnie to mój żywioł. A tu proszę bardzo. Pysznie, prosto i uroczo. Aż ślinka cieknie ????
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 511
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1374
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 98
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 381
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 511
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1374
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 98
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 381
Składniki
Wodę i masło gotujemy, do bulgoczącej mieszanki wsypujemy mąkę i bystro mieszamy, żeby wyszło gładkie ciasto bez grudek. Odstawiamy na 20 min do osiągnięcia.
Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując do uzyskania jednolitej masy.
Takie ciasto kładziemy po jednej łyżce na cienko posmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy ok. 25 min w 200°C.
Wystudzone ptysie kroimy na pół i przekładamy pysznościami, np. bitą śmietaną lub masą budyniową. Ja preferuję tę drugą