Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie śnieżynki z kremem

Ptysie śnieżynki z kremem

Autor: Camilla24

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 134

Dodano: 30.04.2018

Odsłon: 97

polecam, są super :-)

Składniki

  • MASA:
  • Mleko - 1/2 Litra
  • masło- 25 dag
  • żółtka - 2 szt
  • cukier -5-6 łyżek
  • mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • ew. spirytus - 3 łyżki
  • CIASTO:
  • woda- 1/2 Litra
  • mąka pszenną - 1 pełna szklanka
  • masło- 15 dag
  • sól- szczypta
  • jajka - 5 szt
  • cukier – 1 łyżka
  • LUKIER:
  • cukier puder- 3 łyżki
  • woda -1 łyżka
  • cukier waniliowy -1 łyżeczka
  • DODATKOWO:
  • Wiórki kokosowe
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    Wodę wlać do garnka, posolić, dodać margarynę cukier i doprowadzić do zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy przesianą mąkę, ponownie umieszczamy garnek na ogniu i mieszamy a następnie zmniejszamy płomień pod garnkiem jednocześnie mieszamy, by składniki się równo połączyły. Jeśli masa bezie jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka to zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut od czasu do czasu przemieszać. Do masy wbijamy kolejno jajka i ucieramy, by masa sie połączyła z jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego zostawiając miedzy jedną, a druga porcją odstępy. Piec ok 20 min w 200 st C.

    MASA:
    W 3/4 szklance mleka wymieszać obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem, gdy zacznie wrzeć wlać roztwór i energicznie mieszamy, następnie zmniejszamy ogień cały czas mieszając, aż będzie gładki i gęsty budyń. Zdejmujemy ogień z płomienia i dodajemy do gorącej masy żółtka i dokładnie ucieramy. Gdy masa przestygnie, dodawać ją partiami do utartego masła, cały czas miksując. Jeśli ma być to wersja dla dorosłych właśnie teraz dodajemy alkohol i miksujemy chwilkę. Upieczone i ostudzone ptysie napełniamy masą, lukrujemy i posypujemy kokosem..

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń