Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z chrupką

Ptysie z chrupką

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 882

Dodano:

Odsłon: 2410

Ptysi za dużo u mnie na blogu nie było, ale czas właśnie na nie i ich klasyczne wydanie, czyli z chrupką, która przeniesie Wasze kubki smakowe do nieba :)

Składniki

  • 50g cukru
  • 50g masła
  • 50g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 100g masła
  • 1 szklanka wody
  • 3 jajka
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii
  • serek mascarpone 250g
  • 50g cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy ciasto parzone, w rondelku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli, gdy zacznie wrzeć wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od powierzchni garnka odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotujemy chrupkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i posiekane masło. Zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy w folię i odstawiamy do lodówki. Sprawdzamy czy ciasto parzone przestygło, jeżeli tak to wbijamy po kolei jajka i mikserem miksujemy na jednolite ciasto. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy piękne ptysie. Na każdy ptyś nakładamy okrągły krążek chrupki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 30 minut. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Studzimy i odkrajamy czubek. W rondelku zagotowujemy śmietankę z laską wanilii i wyciągniętymi ziarnami. Studzimy, dodajemy cukier puder, mascarpone i ubijamy na krem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i uzupełniamy nasze ptysie :) Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 27 lipca Ale bym zjadła ! W tej chwili tylko - 3 x p: popatrzę, poczytam, popodziwiam. Przepis zabieram, bo intryguje mnie ta "chrupka". Nawet "słodziakom" należy się raz na jakiś czas zjeść JEDNĄ taką pychotkę :) :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń