Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ptysie z lodami"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 144
Polecam.
Odsłon: 232
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 72
...ale pyszny.
Odsłon: 155
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 144
Polecam.
Odsłon: 232
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 72
...ale pyszny.
Odsłon: 155
Składniki
Zagotuj w garnku 250 ml wody, dodaj masło i szczyptę soli. Podgrzewaj, aż tłuszcz się rozpuści. Następnie, cały czas mieszając, wsypuj partiami mąkę.
Gotuj mieszając aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmij garnek z ognia. Poczekaj, aż masa lekko ostygnie. Kolejno wbijaj jajka, wymieszaj.
Gotowe ciasto przełóż do szprycy cukierniczej (lub rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki). Wyciśnij na pokrytą pergaminem blachę 24 małe ptysie.
Blachę wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut w temp. 220 st. Ciastka lekko przestudź, przetnij na połówki i odłóż, aby środki odparowały. 5Zimne ptysie napełniaj kuleczkami lodów. Wierzch każdego ciastka posyp cukrem pudrem, polej sosem.
24 porcje, czas ok. 55 min; porcja – 160 kcal, cena 60 grŹródło: Świat kobiety