Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z lodami i czekoladą

Ptysie z lodami i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10026

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Ptysie z lodami i czekoladą"

Składniki

  • 95 g masła
  • 125 g mąki tortowej
  • 10 g cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400–500 ml lodów z dodatkiem prawdziwej wanilii
  • 30 ml mleka
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 45 minut. Cena sztuki ok. 0,70 zł.

  2. Wartość odżywcza sztuki 110 kcal Białko 1 g/Tłuszcz 7 g/Węglowodany 9 g

  3. Do garnka wlewamy 250 ml gorącej wody, wrzucamy masło, cukier i sól. Zagotowujemy, mieszając, aby się rozpuściły. Powoli dodajemy mąkę i ucieramy, aż powstanie jednolite ciasto, które pozostawiamy do ostygnięcia na kilka minut. Następnie kolejno wbijamy jajka i miksujemy. Kiedy masa zacznie już odchodzić od ścianek naczynia, przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i wyciskamy nieduże kulki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC i pieczemy 20–25 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.

  4. Czekoladę (gorzką lub mleczną, w zależności od upodobań) rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Zostawiamy do ostygnięcia.

  5. Dobrze ostudzone miniptysie kroimy na pół. Górne części maczamy czubkiem w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia na kilka minut. Kiedy czekolada będzie już twarda, do dolnej części ciastka nakładamy porcję lodów i przykrywamy częścią z polewą czekoladową. Od razu podajemy, aby lody się nie rozpuściły.

  6. Jeśli chcemy przechować deser, przekładamy ptysie do pudełka i wkładamy do zamrażalnika.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń