Do góry

Przekąski Przepis na:

Ptysie z łososiowym musem

Ptysie z łososiowym musem

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 91

Dodano:

Odsłon: 4651

Wytrawne ptysie z lekkim musem z wędzonego łososia z nutką chrzanu, cytryną i koperkiem.

Składniki

  • mąka, 80 g
  • szczypta soli
  • masło, 65 g
  • woda, 150 ml
  • jajka, 2 szt
  • starty parmezan (opcjonalnie), 3 łyżki
  • MUS:
  • łosoś wędzony, 200 g
  • serek kremowy, 100 g
  • chrzan, 1 łyżka
  • sok z połowy cytryny
  • kwaśna śmietana, 3 łyżki
  • skórka otarta z cytryny, 1 szt
  • koperek świeży, kilka gałązek
  • pieprz czarny mielony
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto na ptysie przygotowuję podgrzewając w rondelku wodę z masłem. Jak woda się zagotuje odstawiam rondelek na bok i mieszając energicznie dodaję mąkę wymieszaną z solą. Masa musi być gładka. Po kilku minutach jak masa przestygnie (ale nie wystygnie) dodaję po trochu jajka (uprzednio lekko roztrzepane widelcem) i mieszam aż masa będzie gładka i lśniąca. Na koniec dodaję starty parmezan i wszystko mieszam.

  2. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni a na spód wkładam blaszkę z gorącą wodą. Na inną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam małe ptysie (u mnie ok. 20 sztuk) i wkładam do nagrzanego piekarnika na około 20 minut po czym wyjmuję blaszkę z wodą i zmniejszam temperaturę do 180 stopni i dalej trzymam ptysie około 10 minut. Po wystygnięciu przekładam musem.

  3. Wszystkie składniki musu miksuję a na koniec dodaję otartą skórkę z cytryny i posiekany koperek. Przepis zdobył wyróżnienie "Blogerski Przepis Tygodnia" na portalu ugotuj.to.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń