Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie ze śmietaną w czekoladzie

Ptysie ze śmietaną w czekoladzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 124 Ocena: 837

Dodano:

Odsłon: 3585

Kolejna odsłona ptysi. Tym razem z kremem śmietanowym, z polewą czekoladową i dużą ilością kolorowych cukiereczków. Porcja słodyczy nie tylko dla tych najmłodszych

Składniki

  • Składniki na ciasto parzone:
  • 1 szklanka wody
  • 125g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jaja
  • Składniki na krem śmietankowy:
  • 1l śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić.Ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (ja używam Wilton M1).Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno rośnie).
    Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.


    Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masą nadziewamy ptysie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń