Do góry

Śniadania Przepis na:

Puchate ciasto z marchewką i morelami

Puchate ciasto z marchewką i morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 426 Ocena: 6032

Dodano:

Odsłon: 1861

Puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem marchewki, która częściowo zastępuje cukier a także dodaje smak i kolor.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże 50 g
  • 2 żółtka
  • starta marchewka 90 g
  • cukier 35 g
  • olej 75 ml
  • letnie mleko 180 ml
  • cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
  • kurkuma 1/2 płaskiej łyżeczki
  • morele ok.400 g
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Blaszka 21 X 21 cm.
    Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki.
    Mąkę przesiewamy do miski w środku robimy dołek, kruszymy drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru i zalewamy 3-4 łyżkami mleka.
    Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Białko zostawiamy do smarowania ciasta.
    Gdy drożdże będą prawie płynne dodajemy resztę składników i zagniatamy na gładkie ciasto, gdy będzie zbyt twarde dodajmy trochę mleka.

  2. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej i posypanej bułką blaszki.
    Na wierzch układamy połówki moreli,delikatnie wciskamy je w ciasto.
    Blaszkę przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 10-15 minut.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
    Przed włożeniem do piekarnika ciasto smarujemy białkiem roztrzepanym z łyżeczką cukru.
    Pieczemy około 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 29 maja Kolejna pychota,którą zabieram do książki:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 28 maja Piekne ciasto i rzeczywiscie bardzo puchate :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń