Do góry

Desery Przepis na:

Puchowa baba wielkanocna

Puchowa baba wielkanocna

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Puchowa baba wielkanocna"

Składniki

  • 25 dag margaryny
  • po 2 szklanki cukru i mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • po 6 łyżek mąki pszennej i oleju
  • ocet
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzyj na puszystą masę z cukrem kryształem. Ucierając dalej, stopniowo dodawaj po jednym jajku.

  2. Do przygotowanej masy wsyp mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną przesianą razem z dwoma płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Na koniec wlej olej i łyżkę octu spirytusowego (jego smak po upieczeniu nie będzie wyczuwalny). Starannie wymieszaj wszystkie na gładkie i jednolite ciasto.

  3. Dużą formę do baby (lub dwie mniejsze) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż przygotowane ciasto. Babkę wstaw do piekarnika. Piecz 40-50 minut w temp. 180 st. Ostudź, posyp cukrem pudrem.

  4. Czas (bez pieczenia) ok. 15 min; porcja – 250 kcal, cena 90 gr

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń