Do góry

Desery Przepis na:

Puchowe ciasto Japońskie a'la Mleczna Kanapka

Puchowe ciasto Japońskie a'la Mleczna Kanapka

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4918

Dodano:

Odsłon: 1919

Piekłam już różne wersje,tego ciasta. To zrobiłam ,jako Mleczną Kanapkę, wyszło pyszne.

Składniki

  • CIASTO JAPOŃSKIE:
  • -10 żółtek -100 g. cukru -1 cukier waniliowy
  • -120 g. mleka -200 g. mąki -30 g. kakao
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -90 g. oleju
  • -10 białek+szczypta soli -120 g. cukru
  • -50 g. gorzkiej czekolady
  • KREM MLECZNY:
  • -250 g. serka mascarpone -250 g. serka śmietankowego
  • -250 g. jogurtu greckiego -330 ml. śmietanki 30 %
  • -1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego tj.ok.260 g
  • -100 g. mleka w proszku -25 g.żelatyny -3/4 szklanki wody
  • POLEWA:
  • -100 g. polewy deserowej,gotowej -1 czubata łyżka nutelli
  • ESY-FLORESY:
  • -ok. 30 g. polewy białej,gotowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Trzepaczką rozetrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, na puch.
    Przesiać tam mąkę z proszkiem i kakao. Mieszać dolewając mleko. Następnie dodać olej i wymieszać.

  2. Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta kakaowego i delikatnie wmieszać łopatką.Na koniec dodać startą czekoladę na tarce jarzynowej i wymieszać.

  3. Na blaszkę 22x36 wyłożoną papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać.

  4. Nagrzać piekarnik do 150*C.i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą.
    Piec ok.1 godz. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.

  5. Ciasto po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier i ostudzić.
    Zimne ciasto przekroić na dwa blaty.Spód ułożyć do tej samej blaszki, co się piekł.

  6. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Serki i jogurt trochę zmiksować, dolewając śmietanki a potem mleko skondensowane. Dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo bo krem zgęstnieje.Wyłożyć na placek w blaszce.

  7. Przykryć drugą częścią ciasta i schłodzić z godzinę w lodówce.

  8. polewa-Polewę przerzucić do garnka nad parą. Dodać nutellę i rozpuścić. Troszkę przestudzić i posmarować górę ciasta.

  9. Białą polewę roztopić w/g wskazówek na opakowaniu. Minimalnie obciąć róg torebki i polać ciasto w esy-floresy. Ciasto schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń