Do góry

Desery Przepis na:

Puchowe ciasto Japońskie-dwukolorowe

Puchowe ciasto Japońskie-dwukolorowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3885

Dodano:

Odsłon: 1740

Jest to ciasto biszkoptowe, bardzo puchate i pyszne. Zachwyciłam moją rodzinę tym ciastem. Podpatrzyłam ten przepis z YouTube zagranicznym.

Składniki

  • CIASTO:
  • -12 żółtek -100 g. cukru -2 cukry waniliowe
  • -120 g. mleka -200 g. mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -100 g. oleju (dałam słonecznikowego)
  • -12 białek+szczypta soli -100 g. cukru
  • -2 łyżki kakao
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Rózgą rozetrzeć żółtka z cukrem, do białości.Przesiać tam mąkę z proszkiem i mieszać dolewając mleko. Następnie dodać olej i wymieszać.

  2. Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do masy żółtkowej i delikatnie wmieszać łopatką.

  3. Ciasto rozdzielić do dwóch misek. Do jednej przesiać kakao i wymieszać.

  4. Na blaszkę 22x36 wyłożoną papierem do pieczenia, kłaść na przemian kupki.Drugą warstwę ułożyć odwrotnie, tam gdzie było ciasto jasne, ułożyć ciemne.

  5. Nagrzać piekarnik i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą.Piec w 150*C.ok.50-60 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem.

  6. Ciasto po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier.

  7. Ciasto można posypać, tylko cukrem pudrem.

  8. Można oblać też polewą czekoladową.

  9. Można upiec w tortownicy, oblać polewą i udekorować.
    Można upiec babeczki, babki ,zebry itd.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń