Do góry

Desery Przepis na:

Pudding chia

Pudding chia

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1058

Dodano:

Odsłon: 1143

Chia - to ostatnio modne słowo, a tak naprawdę to ziarenka szałwii hiszpańskiej posiadające witaminy, minerały i antyoksydanty Te maleństwa zawierają w sobie: 8 razy więcej kwasów Omega-3 niż dziki łosoś, 15 razy więcej magnezu niż brokuły, 6 razy więcej wapnia niż mleko, 3 razy więcej żelaza niż szpinak, 4 razy więcej selenu niż len, 2 razy więcej błonnika niż otręby. Zachęceni do wypróbowania chia? To do dzieła! :-)

Składniki

  • 400 ml mleka (może być krowie, roślinne - ulubione :-) pudding będzie miał smak płynu, którym zalejecie nasionka)
  • 5 czubatych łyżek nasion chia
  • ziarenka z połowy laski wanilii (opcjonalnie)
  • cukier, miód, ksylitol... do smaku (opcjonalnie)
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko przelewamy np. do słoika.
    Dodajemy ziarenka chia, ziarenka wanilii i cukier (opcjonalnie) zakręcamy słoik i wstrząsamy do wymieszania.
    Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
    Gotowy pudding przekładamy do naczynek.
    Podajemy z musem owocowym, owocami, bakaliami lub innymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń