Do góry

Śniadania Przepis na:

Pudding ryżowy

Pudding ryżowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 388 Ocena: 4534

Dodano:

Odsłon: 3670

Pyszny, delikatny pudding z brązowego ryżu, na śniadanie, podwieczorek lub kolację.

Składniki

  • 100 g brązowego ryżu
  • 500 ml mleka
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 6 moreli bezsiarkowych
  • 2 jabłka
  • kilka orzechów włoskich
  • duża szczypta cynamonu cejlońskiego
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Morele i orzechy namoczyć ok. pół godziny. Z orzechów zdjąć skórkę, lecz nie jest to konieczne.
    Morele pokroić na mniejsze kawałeczki.


    Ryż należy gotować na mleku z dodatkiem oleju kokosowego. Brązowy ryż ma słabe własciwości otwierania podczas gotowania, więc gotowanie może potrwać dłuższą chwilę.
    Pod koniec dosypujemy cukier z wanilią, cynamon, oraz namoczone wcześniej i pokrojone morele i orzechy.
    Obrane i pokrojone jabłka.
    Całość gotujemy jeszcze, aż jabłka zmiękną.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń