Do góry

Desery Przepis na:

Pudding ryżowy z daktylami

Pudding ryżowy z daktylami

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3744

Dodano:

Odsłon: 313

Smaczny i zdrowy deser zrobiony z samych naturalnych produktów: ryż pełnoziarnisty, suszone daktyle i mleczko kokosowe, więc nawet osoby będące na diecie mogą śmiało po niego sięgnąć. Banalnie proste połączenie bez glutenu i białego cukru, a jakie smaczne, polecam na Walentynki i nie tylko.

Składniki

  • Ryż pełnoziarnisty 1/2 szklanki o pojemności 250 ml
  • Suszone daktyle 70 - 100 g
  • Mleczko kokosowe 200 ml
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Wiórki z czekolady lub płatki migdałowe do dekoracji
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż opłukać zimną wodą, następnie zalać szklanką zimnej wody i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie zlać wodę i ryż zalać 1 1/3 szklanki świeżej zimnej wody dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem od momentu zagotowania się około 20 minut (pilnować, aby nie wykipiał). Ugotowany ryż odstawić na 5 - 10 minut pod przykryciem.

  2. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki i zalać podgrzanym mleczkiem kokosowym, pozostawić na około 20 minut.

  3. Do ugotowanego ryżu dodać namoczone daktyle razem z mleczkiem kokosowym i sok z cytryny, wszystko blenderem niedokładnie rozdrobnić, tak by były widać cząstki daktyli i ziarna ryżu. Konsystencja puddingu będzie gęsta i lepiąca.

  4. Pudding udekorować kawałeczkami daktyli, wiórkami z czekolady lub płatkami migdałowymi. Dobrze smakuje na ciepło, jak również po schłodzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 lutego No, no, pyszny deser dziś Kwiatuszek serwuje :D
Super, pycha, a daktyle miodzio xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń