Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulchny naleśnik z warzywami i sadzonym

Pulchny naleśnik z warzywami i sadzonym

Autor: MP3-ka

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1550

Dodano: 23.02.2013

Odsłon: 2276

Puszysty naleśnik z sera i płatków ryżowych, podany w warzywami i jajkiem sadzonym

Składniki

  • naleśnik: 3/4 szklanki płatków ryżowych
  • więcej niż 1/2 szkl wody, sól, pieprz,
  • 120g sera białego w kostce -można homo, 1 jajko
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • cebulka dymka - część zielona
  • dodatkowo: 1 jajko, oliwa, sól, pieprz,
  • garść mixu sałat, kawałek pomidora
  • kawałek ogórka cebulka dymka - część biała
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Naleśnik: wodę gotujemy - do wrzącej dodajemy płatki ryżowe, sól i pieprz - gotujemy około 2 minut. Następnie płatki odcedzamy. Do płatków dodajemy jajko, skrobię i ser biały - ugniatamy - użyłam ubijaczki do ziemniaków. Dymkę drobno siekamy i dodajemy do masy - mieszamy. Masę równomiernie nakładamy na duży płaski talerz - "pieczemy" w mikrofali na największych obrotach -6 minut.

  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Dymkę kroimy drobno i wrzucamy na patelnię. Gdy się zarumieni - wbijamy jajko - dodajemy sól i pieprz. Smażymy tylko z jednej strony. Kawałek pomidora i ogórka kroimy w słupki. Gotowy naleśnik kładziemy na talerzu i wypełniamy farszem. Najpierw nakładamy sałaty, później połowę słupków warzyw - przykrywamy jajkiem - i znów słupki. Naleśnik składamy na pół - i przytrzymujemy wykałaczką. Można jeść z keczupem, lub sosem czosnkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń