Do góry

Dania główne Przepis na:

Pule Marengo

Przepis dnia 2011-07-03
Pule Marengo

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 327

Dodano:

Odsłon: 5960

Ta egzotycznie brzmiąca nazwa to po prostu kurczak duszony w winie z warzywami. Smaczne i proste do przygotowania danie. Zachęcam do wypróbowania z ulubionymi warzywami w dowolnych proporcjach.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokroić w paski, dodać sól, pieprz, zioła i rozgnieciony czosnek - zostawić na ok 15-20 min.

  2. W tym czasie pokroić paprykę w cienkie paseczki, ogórka w kostkę, pieczarki w cienkie plasterki.

  3. Na patelni rozgrzać oliwę, mięso w ziołach obtoczyć w niewielkiej ilości mąki i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Po krótkim smażeniu dolać wina oraz wody i dusić ok 15 min pod przykryciem.

  4. Dodać pieczarki i paprykę, dusić kolejne 10 min.

  5. Dodać ogórka i koncentrat pomidorowy. Do słoiczka po koncentracie dodać łyżeczkę mąki krupczatki, trochę ciepłej wody i łyżeczkę miodu. Wymieszać wszystko w słoiczku i dodać do sosu.

  6. Gotować na małym ogniu ok 10 min (żeby sos zgęstniał), mieszając od czasu do czasu. Można podawać z ryżem albo pieczywem, wedle uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń