Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki Drobiowe Duszone w Młodej Kapuście.

Pulpeciki Drobiowe Duszone w Młodej Kapuście.

Autor:

Przepisów i artykułów: 427 Ocena: 7158

Dodano:

Odsłon: 23597

Pyszne i proste danie.

Składniki

  • 10 szt.
  • podwójna pierś z kurczaka
  • pół czerstwej bułki+mleko
  • 1 jajko M
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • ulubiona przyprawa do drobiu
  • pół główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 szkl.bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2-3 łyżki oleju
  • koperek
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Czerstwą bułkę zalać mlekiem.
    Piersi z kurczaka umyć,osuszyć,pokroić w grubszą kostkę i zmielić,przełożyć do miski,wrzucić bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka,wyrobić ręką,wbić jajko,wsypać wszystkie przyprawy,ponownie wyrobić ręką.
    Ręce zwilżamy wodą i formujemy w rękach pulpeciki,uformowane pulpety układamy na desce.

  2. Cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę,zeszklić na oleju,wrzucić startą na tarce marchewkę,oraz poszatkowaną kapustę,zalać bulionem,wrzucić listki i ziele angielskie,doprawić solą i pieprzem do smaku,dusić pod przykryciem 10 min.

  3. Zdjąć przykrywkę,ułożyć pulpety,przykryć je kapustą,dusić ok.20 min.
    Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem lub jako samodzielne danie,przed podaniem posypać koperkiem.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń