Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki inaczej

Pulpeciki inaczej

Autor: kulinarnagosia

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 425

Dodano: 12.05.2017

Odsłon: 1402

Pyszne i delikatne w smaku pulpeciki, podane nie tradycyjnie z sosem, a raczej w zupie :)

Składniki

  • 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • po pół papryki czerwonej i żółtej
  • 1 opakowanie mrożonych liści szpinaku
  • 2 spore cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4-5 ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren kolendry
  • garść posiekanego koperku
  • gałązki świeżego lub łyżka suszonego oregano
  • olej do podsmażania
  • 2 łyżki keczupu łagodnego
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso wyrabiamy z jajkiem, majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Formujemy mokrymi dłońmi małe klopsiki. Odstawiamy na bok.

  2. Do wysokiego garnka wsypujemy mrożony szpinak. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paseczki. Warzywa kolejno podsmażamy na patelni i wrzucamy do garnka ze szpinakiem.

  3. Zalewamy wszystko przegotowaną, gorącą wodą (1/2 l ), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecioną kolendrę. Wszystko zagotowujemy i na wierzch układamy kulki mięsne. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.

  4. Odstawiamy z ognia, dodajemy koperek, oregano i zalewamy śmietaną wymieszaną z keczupem. Solimy i pieprzymy do smaku. Bardzo delikatnie mieszamy. Zupa powinna postać przed podaniem 30-60 minut. Będzie miała wtedy bardziej wyrazisty smak. Przed podaniem podgrzewamy nie doprowadzając do zagotowania. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami puree.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń