Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pulpeciki na spaghetti"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do osączenia. Przykryj.
Mięso umieść w misce. Dodaj jedną obraną i drobno poszatkowaną cebulę oraz jajko. Dosyp tyle bułki tartej, by powstała zwarta masa. Dopraw ją solą i pieprzem. Formuj w dłoniach niewielkie pulpeciki.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć pulpeciki. Smaż, obracając, na złoty kolor. Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu przesmaż drugą obraną i poszatkowaną cebulę oraz pokrojony w płatki czosnek.
Dodaj pomidory z zalewą, duś 5 min, a potem zmiksuj. Sos dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Ponownie zagrzej razem z pulpecikami. Na koniec dodaj makaron. Posyp startym parmezanem i bazylią.
Czas ok. 60 min; porcja – 460 kcal, cena 5 zł.
Smak sosu do makaronu wzbogaci dodatek białego lub czerwonego wina stołowego. Jeśli chcesz, by jego aromat był ledwie wyczuwalny, bez wyraźnego posmaku alkoholu, wlej wino na początku. Jeśli jednak w sosie są warzywa, dodaj wino pod koniec gotowania. Dzięki temu jarzyny szybciej zmiękną.Źródło: Świat kobiety