Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki w sosie grzybowym

Pulpeciki w sosie grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 5267

Dodano:

Odsłon: 11839

Rozpływające się w ustach, aromatyczne pulpety.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka leśnych grzybów
  • śmietanka do sosów 18%
  • sól i pieprz
  • oregano
  • majeranek
  • słodka i ostra papryka
  • kajzerka
  • jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • oliwa z oliwek
  • szczypiorek
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni z oliwą z oliwek szklimy cebulkę i 1 ząbek czosnku pokrojony w drobną kosteczkę.

  2. Wrzucamy grzyby, zalewamy wodą i dusimy do momentu aż grzyby będą miękkie.

  3. Wlewamy śmietankę, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.

  4. Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy, łączymy z mięsem mielonym, jajkiem, cebulką i 2 ząbkami czosnku posiekanym w drobną kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, ostrą i słodką papryką. Mieszamy i formujemy małe kuleczki.

  5. Pulpeciki podsmażamy na oliwie z oliwek, przewracając tak, by z wszystkich stron podsmażyły się na złoto.

  6. Pulpety mieszamy z sosem i dusimy przez 10 min by doszły. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

  7. Podajemy z ryżem.

  8. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń