Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki w sosie grzybowym

Pulpeciki w sosie grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1356

Dodano:

Odsłon: 10260

Pyszny obiadek na sobotę i niedzielę. Uwielbiam sosy, a grzybowy zwłaszcza...

Składniki

  • mięso mielone, ok 0,5 kg
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • pół kostki rosołowej
  • sos grzybowy (ja użyłam Knorra)
  • mąka/bułka tarta
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby przepłukujemy i zalewamy dużą szklanką wody. Odstawiamy na 2-3 godzinki.

  2. Mięso mielone wraz z cebulką doprawiamy solą, pieprzem, maggi, słodką papryką oraz fixem do mięsa mielonego ( tak samo jak na kotlety mielone z mojego przepisu). Lepimy kulki o średnicy ok 2-3 cm i obtaczamy w mące, bądź bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany olej i przez chwilę obsmażamy z każdej strony.

  3. W garnku gotujemy 0,5l wody, wrzucamy połowę kostki rosołowej i dodajemy grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Jak zacznie wrzeć wrzucamy klopsiki i gotujemy przez około 30-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy klopsiki i grzyby i dodajemy sos grzybowy by smak był intensywniejszy. Dokładnie mieszamy by nie było grudek, z powrotem wrzucamy klopsy i grzyby i tak gotujemy jeszcze z 10 -15 minut. Jeśli sos jest za rzadki można go zagęścić wodą z mąką.

  4. Podajemy z ziemniakami i buraczkami, ale smakują równie dobrze z kaszą, czy makaronem Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Monika87 02 kwietnia 2012 Nie robią na mnie zbytnio wrażenia takie komentarze.. :) Każdy je co lubi, więc nie ma sensu tego komentować:) Pozdrawiam!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwona_s 02 kwietnia 2012 Sos z torebki... jak można czymś takim tak się zachwycać??? jeszcze ta kostka rosołowa. i to ma być propozycja na niedzielny (rodzinny) obiad??? w życiu czegoś takiego nie zaproponowałabym nikomu.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń