Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 1409

Dodano:

Odsłon: 1574

Pulpeciki w sosie koperkowym Są takie dania, których smak pamiętamy przez długie lata. To dania proste, niewyrafinowane, przygotowane z prostych i naturalnych składników. Takie smaki i zapachy przywołują czułe wspomnienia i dzięki nim możemy poczuć się, jak gdybyśmy znów mieli zaledwie kilka lat. Pulpeciki w sosie koperkowym - ten smak z pewnością pamięta każdy z Was. Mięciutkie i delikatne pulpeciki w lekkim i aromatycznym sosie koperkowym. Prostota zamknięta w niebywałym smaku!

Składniki

  • Pulpeciki:
  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego *
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • pieprz czarny i sól
  • Pozostałe składniki:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 600 ml bulionu
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz czarny i sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na bok. Do miski przekładamy mięso, dodajemy starta na drobnych oczkach cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec dodajemy odciśniętą bułkę. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy każdy w mące. Podsmażamy krótko na oleju.
    Do bulionu dodajemy starte na tarce warzywa i gotujemy około 10 minut. Dodajemy przesmażone pulpeciki i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Mąkę rozprowadzamy w ⅓ szklanki zimnej wody i dodajemy do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany.
    Pulpeciki najlepiej smakują w towarzystwie klasycznych tłuczonych ziemniaków i buraczków. Świetnie sprawdzi się również kasza.
    * używam dobrej jakości mięsa z szynki wieprzowej

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń