Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Autor: kuchareczka89

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 1136

Dodano: 19.09.2010

Odsłon: 12703

Przepyszny, bardzo sycący obiad! :) Przygotowany zgodnie z zasadami diety doktora Dukana, faza II, P+W :)

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 400 g pieczarek
  • Pół cebuli lub jedna mała
  • Natka pietruszki
  • Łyżka otrąb owsianych
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • jajko
  • kostka wołowa
  • Przyprawy: pieprz, sól, czosnek, przyprawa do miesa mielonego np. kamis, tymianek, majeranek, zioła do drobiu, liść laur
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy ją do miski. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, otręby i jedną łyżkę mąki kukurydzianej. Na końcu wbijamy jajko, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem, czosnkiem, przyprawą do mięsa mielonego, tymiankiem, majerankiem i ziołami do drobiu.

  2. Robimy wywar z kostki wołowej, w około litrze wody. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki. Podduszamy je na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy będą prawie miękkie, dodajemy je do wywaru.

  3. Z dobrze wymieszanego mięsa formujemy malutkie pulpeciki które następnie wrzucamy do gotującego się wywaru. Wszystko dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Jeśli trzeba, doprawiamy wywar.

  4. Gdy pulpeciki będą miękkie, wyjmujemy je. W osobnym naczyniu mieszamy łyżkę mąki kukurydzianej z odrobiną wody i dodajemy zawiesinę do wywaru. Zagotowujemy wszystko i wrzucamy do sosu pulpeciki. Trzymamy wszystko na małym ogniu przez 5 minut.

  5. Pulpeciki wyśmienicie smakują z puree z kalafiora lub z brokułami. Dla osób nie będących na diecie Dukana, polecam młode ziemniaczki :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń