Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, szybki obiad :) Swietnie smakuja z kasza lub ryzem.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 173
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 173
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Pulpeciki: do miski wlozyc mieso, dodac posiekana cebule, czosnek przecisniety przez praske, jajko, posiekana natke pietruszki i przyprawy. Dodac 3 lyzki bulki tartej i wyrobic mase- jesli bedzie sie kleic, delikatnie podsypac bulka. W garnku zagotowac wode, posolic ja. Z masy miesnej formowac male kuleczki i wrzucac je do gotujacej sie wody (mozna najpierw wrzucic 1 pulpecika- jesli sie rozpadnie, dodac do pozostalej masy odrobine bulki tartej). Pulpeciki gotowac na wolnym ogniu okolo 20 minut, wyjac je na talerz i przestudzic.
Sos: pomidory zmiksowac blenderem. Dodac do nich sok pomidorowy, cukier, ziola prowansalskie, pieprz i sol, wymieszac. Cebule posiekac, podsmazyc ja na oleju w wiekszym garnku. Kiedy cebula sie zeszkli, dodac mase pomidorowa i gotowac okolo 10- 15 minut. Po tym czasie dodac pulpety, gotowac razem ok 10 minut.