Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Autor: Bellapi

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2174

Dodano: 08.02.2017

Odsłon: 1218

Ostatnio u nas w kuchni króluje mielone. Aby nie było nudno tym razem w pysznym sosie pomidorowym.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • Bułka
  • Mleko
  • Jajko
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • Sól
  • Pieprz
  • Suszona natka pietruszki
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Łyżeczka cukru brązowego
  • Mąka pszenna
  • Olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy.
    Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
    Do miski wrzucamy mięso, przeciśniętą przez prasę bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę podsmażonej cebuli, musztardę, pół łyżeczki natki pietruszki. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Dokładnie wyrabiamy.
    Formujemy niewielkie kulki, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano.
    Przekładamy do garnka.
    Wlewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
    Dodajemy resztę podsmażonej cebuli.
    Wlewamy przecier pomidorowy i koncentrat.
    Jeżeli jest za kwaśne dodajemy cukier. Dodajemy pietruszkę i ostrą paprykę.
    Dusimy na wolnym ogniu do momentu aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń