Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki z kapustą i ziemniaczkami w sosie pomidorowym

Pulpeciki z kapustą i ziemniaczkami w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 358

Dodano:

Odsłon: 547

Pomysł na pyszne danie jednogarnkowe

Składniki

  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Przyprawy: Sól, pieprz, suszony lubczyk, posiekana pietruszka zielona, papryka mielona słodka i ostra
  • Mąka do obtoczenia pulpecików
  • 1 mała kapusta
  • Ok 5 średnich ziemniaków
  • Ok 500ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • Olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, musztardę, pół posiekanej cebuli, jeden ząbek czosnku i przyprawy. Z powstałej masy uformować małe klopsiki obtoczyć je w mące i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Po podsmażeniu zdjąć mięso z patelni.

    Kapustę pokroić w mniejszą kostkę i podsmażyć na maśle, na patelni, na której smażyło się mięso. Po chwili dodać pozostałą posiekaną cebulę. Podsmażać ok 5 min, następnie zalać bulionem i dusić pod przykryciem ok 20 min od czasu do czasu mieszając

    Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki i dodać do kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem ok 10 min mieszając co jakiś czas. Po tym czasie dodać starty pozostały czosnek, doprawić przyprawami (lubczykiem, papryką mieloną słodką i ostrą, solą, pieprzem) dorzucić usmażone klopsiki i dusić jeszcze przez ok 10 min często mieszając.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń