Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki z młodymi ziemniaczkami i mizerią z ogórków

Pulpeciki z młodymi ziemniaczkami i mizerią z ogórków

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 163

Mój pierwszy przepis na portalu Smaker. Bardzo prosty, klasyczny i bardzo smaczny. Niestety, zdjęcie jest w niezbyt dobrej jakości. Mam nadzieję, że to nie przeszkodzi w wypróbowaniu przepisu.

Składniki

  • Łopatka mielona 0,5 kg
  • Mąka pszenna
  • Przyprawy (pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, dodatkowo vegeta lub po prostu sól)
  • Młode ziemniaki
  • Przecier pomidorowy
  • Ogórki gruntowe
  • Jogurt naturalny
  • Woda
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Łopatkę przełożyć do plastikowej miski. Wsypać dwie łyżki mąki i kilka szczypt pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich, vegety i słodkiej papryki. Przemieszać ręcznie lub przy pomocy łyżki.

  2. Ręcznie formować kulki. Wysypać mąkę na płaski talerz i obtaczać w niej kulki. Pulpety przełożyć do rondelka i zalać wodą tak, by przykryła kulki.
    Gotować przez 40 min. na małym ogniu.

  3. Ziemniaki oskrobać, zalać wodą, osolić i ugotować.

  4. Ogórki obrać, pokroić w plasterki (ja robię to na bocznej tarce) i wymieszać z jogurtem naturalnym. (Można użyć śmietany, ale wiadomo, że jogurt jest zdrowszy :) )

  5. Do gotujących się pulpetów dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze 10 minut.

  6. Ugotowane ziemniaki odcedzić i wyłożyć na talerze. Obok położyć po kilka pulpecików i mizerię. Ziemniaki polać sosem z pulpetów i jogurtem z ogórków. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń